RSC

Friday, January 27, 2012

Make-up, menutup keyakinan sebenar wanita!

Siang tadi pergi pejabat agama. Dah lambat masa tu, jalan cepat-cepat sebab takut pejabat nak tutup. Dalam kalut-kalut nak cepat tu ternampak sorang perempuan yang cantik sangat-sangat! Subhanallah memang cantik! Macam model pun ada. Tinggi, kurus, hidung mancung, manis berbaju kurung dengan selendang menutup sebahagian kepala, berkasut tumit tinggi dan makeup memang cantik!


Macam terpukau tengok dia dengan sorang budak lelaki. Mungkin adik dia. Terus pandang diri sendiri yang agak simple. Cuma blause dan seluar panjang, dengan kasut tapak rata dan tanpa secalit makeup. Berbeza dengan dua tiga tahun lepas. Masa tu sangat suka bergaya. Mungkin faktor usia.


Dah lama niat dalam hati nak keluar tanpa secalit makeup pun di muka. Tapi selalu gagal. Bila nak keluar rasa kena jaga penampilan. Segan kalau tak bersolek, kulit kusam nampak cela sana-sini. Bila terlibat dengan dunia modeling dan pengacaraan lagi lah. Menuntut untuk selalu bermakeup. Dah la makeup yang tebal. Tapi lama-lama rasa boring. Asyik-asyik kena tadah muka untuk make-up. Dah la tak bagus untuk kulit tapi yang paling tak bagus sebab berhias berlebihan. Rasa tersentap dalam hati sendiri. Kalau tak makeup tak yakin diri ke?


Kita ni, kaum perempuan dah selalu sangat disogokkan dengan pandangan penampilan diri tu penting, dan salah satu yang penting tu makeup! Ahhh, ini semua mainan orang barat. Meyakinkan kita untuk membeli produk-produk ciptaan mereka. Meyakinkan supaya terpesong hati kita.


Well, yes. Penampilan diri memang penting. Siapa kata tak penting. Penting sebab kita hidup bermasyarakat. Kita berjumpa orang selalu. Yang penting sebenarnya asalkan bersih, kemas, orang lain selesa dengan kita dan kita ni taklah keterlaluan sampai boleh menimbulkan cakap-cakap orang. Akhirnya kita sendiri membuka peluang untuk diri di fitnah.


Sejak kurangkan aktiviti modeling dan pengacaraan, dah jarang makeup. Selalu pun cuma berbedak. Lepas tu masa fashion show lepas, dengan tak sengaja dah terhilangkan beg makeup sendiri. Mungkin tertinggal dekat fitting room. Tapi sikit pun tak terasa menyesal. Rasa seronok pun ada. Mungkin ni cara Allah nak makbulkan doa suatu masa dulu. Sweet kan. Kalau tak hilang beg makeup tu mungkin akan pakai lagi makeup yang ada dalam tu. Sekarang bedak saja dah cukup. Sesekali pakai celak.


Kawan-kawan, marilah kita kurangkan makeup di muka. Kesian kulit dan kesian hati juga. Sebab tertipu dengan bisikan hati sendiri. Setakat nak ke kedai, ke shopping mall, jumpa kawan-kawan, tak payah la makeup :) Lebih cantik, kurang berbelanja pada yang tak perlu dan yang paling utama, disitu terserlah keyakinan diri sebenar seorang wanita!


Let's your inner beauty shine :)

26 comments:

FiQa said...

setuju2!!!

bila selalu sangat make-up, bila sekali kita tak make-up, nmpak pelik..

jadi, bnyak2 kan biase2 suda...

:)

Akim Iqbal said...

Tetiba keyakinan diriku bertambahhh

Shawl's@ayucinta said...

hari tu jumpa rina sangat natural beauty..:)

shima wibowo said...

setuju sgt dengan rina...yg penting harus selalu bersyukur dan jadilah diri sendiri..:)

LadyInAyu said...

Less is more..;)

beautyinsilence said...

honestly sy langsung x pakai mekap..sbb x pandai b'mekap.haha.
yg ada p0n lipstick,compact powder,lipgloss shj.tp basic yg ada tu p0n xguna..sbb mmg xsuka kena kn apa2 kat muka.akhrnya d buang shj sbb expired. haha

khalifah said...

betul.!.setuju..dulu sy obses dengan brg2 make up..apa jenis mke up yg buatkan nmpk cntik..kulit cntik..sy beli..lama2 jd bosan dan leceh lg bila nak solat..kena tanggalkan..rasa fake je muka..now..dh tak mke up..fokus pda produk pncuci muka..bila muka bersih..sihat..scra natural jd cntik..:)

khalifah said...

betul.!.setuju..dulu sy obses dengan brg2 make up..apa jenis mke up yg buatkan nmpk cntik..kulit cntik..sy beli..lama2 jd bosan dan leceh lg bila nak solat..kena tanggalkan..rasa fake je muka..now..dh tak mke up..fokus pda produk pncuci muka..bila muka bersih..sihat..scra natural jd cntik..:)

AmirahSM said...

cntik luar dan dalam..
sy pon kurangkan makeup hanya bila ade function shja =)

syg kulit sndri ..hee

yangbaik said...

like!!!
sekadar berbedak nipis dan sesekali dicalit lipstik... itupun tengok mood..
itu pun rasa macam dah tak cukup masa nak kejar...

Cik Eka said...

dulu pun suka sangat mekap tebal.tapi sekarang,nipis je...setakat bedak dan sedikit lipgloss sebagai penyeri..

lama2 rasa macam jemu..

sederhana dan semulajadi lebih baik kan

Luv like this.... said...

setuju...bersederhana dalam segala hal :)

Noniey said...

agreeddd!!

bila tak make up senang nak solat xda buang masa..saya pulak dlu siap beli basic makeup sebab dok tgk kawan2 makeup cantikk..lama2 makeup tu sume xaabis saya guna..yang abis compaq powder ngn blusher sket hehe

nuraien said...

sokong sgt kak riri..tanpa mekap pun..blh cantik tau..=)

yu ya said...

agreed kak :P bila dah selalu make up mcm dah x ada suprise pd org sekeliling.. thus, on occasion bila kita make up, dah x jd so special.. the 'WOW' factor somehow had been blown away..

cukup sekadar bedak and lip balm+gloss. kalau muka pucat, ckp skadar sikit blusher.

ღ.paiez nama saya.ღ said...

kte smpi skang tak reti mekap;(.suke sgt tgk org cantek.sampai kdg2 rendah diri bile org len bemekap.kte muke letak bedak je.huhu



teringt muke riri dulu tanpa secalit mekap pon;)

Victorya Matthews said...

it won't hurt less if we wear a little....i guess..ha2..but i think some people really need to wear those thing...:)

Faridah said...

rina comel :-)

una said...

totally agree.apa pon besederhana :)

eykameow said...

i like u sista :)

Syera Begam said...

tabole la x makeup..muke pucat giler...rase muke bogel je keluar

lisa said...

lisa tak pernah pakai mekap sebab tak pandai. I've thought of wearing it but tak pernah berhasil sebab kena beli all those peralatan mekap..keluar duit dah jadi membazir pula. anyway,natural is the best :)

Wan Nurzalia Wan Saelan a.k.a NoZ said...

sy dulu obses dgn make-up..setiap hari akan tgk youtube (michelle phan dll) utk blaja teknik make-up..masa tu tunang asyik tegur (now dah jadi suami), selalu lambat bersiap sbb sy make-up..oh bile make-up mmg nmpk gorgeous..jln org pandang..tp xde maknenye..menimbulkan riak..
ape yg buatkan sy sudah x mahu bermake-up? sy pun tak pasti kenape..seingt sy mmg dh lama..niat asal, nk cantikkan kulit..nk kecilkan pori2..sy fikir, bile pori2 dh kecil, sy akan make-up balik..lmbt laun sy jd happy x perlu buang masa pakai make-up..yg penting, sgt mudah utk solat..solatla di mana-mana saje, x menjadi mslh..kalau dulu, sy sgt memilih tmpt utk solat..sekarang susah sgt nk pakai make-up..bedak baby pun dh cukup..yg penting skincare jgn tinggal, dan sunscreen..kalau rase nk cantik skit, sy pakai eyeliner dan blusher..tp selalunye x pakai dh eyeliner dan blusher..stok pun dh lama x beli..hehehe..bagus begini..jimat masa, tenaga dan duit..

Katak Gomok Sulie said...

oh....sy mmg tak makeup...tp biler tgk org makeup teringin jugak nak makeup, tp biler dah sampai depan barang nak beli kat kedai, terpikir2 nak beli ke tak...kang beli tak pakai, nnt rugi, so tak jadi beli...hehe..satu lg mmg ingat tang solat, leceh nk kn remove...last2 apa pun tak pakai..cuma pakai eyeliner je...buka tempek bedak baby..kalau rajin, sapu yogurt kat muka...

Nurul Huda said...

Saya tak pernah pakai make-up.. :) Pertama sebab tak pandai dan malas nak memandaikan diri, kedua rasa leceh dan buang masa, ketiga rasa mahal sangat pembaziran tu. Kadang2 ada rasa conscious especially tang dark circles, tapi fikir balik, who cares. My husband doesn't care too, and Allah tak bagi pahala pun kalau saya make-up ;)

aida-myasara said...

least make up make skin feel younger than age, alhamdulilah

sampai letcurer ingat saya masih 26thn sedangkan umur mengingak awal 30an