RSC

Monday, January 30, 2012

Less Is More

Alhamdulillah,


Entry lepas rupanya tak sia-sia. Ramai yang ada pandangan serupa. Contohnya macam Aishah Amin. Lepas entry tu Aishah dah buat satu kempen. Bagus dan bermakna. Less Is More Campaign. Rina dah upload gambar tanda sokongan tu dekat facebook. Jangan lupa support kempen ni! :)






Dulu masa final Gadis Melayu, memang dilema kami finalis semua ni. Yelah final pukul 8.30 malam. Bersiapnya dari 6 petang. Masing-masing tak pasti. Nak solat qada ke macam mana maghrib tu? Takkan nak tinggal? Serba salah hati. Masa macam ni lagilah kami perlukan kekuatan dari Dia. Tiba-tiba datang seorang wanita. Kalau sebut nama dia, Rina yakin sangat ramai yang kenal dengan wanita ni. Berpengalaman luas dalam bidang pengacaraan. Lembut dan sangat baik orangnya. Dia agaknya dapat baca fikiran kami. Dia ajar kami macam ni, ambil wudu', mekap dengan jurusolek perempuan lepas tu terus solat bila masuk waktu. Yelah dengan tudung dah berlilit bagai, memang cabaran lah nak bukak dan pakai semula. Kami tawakal. Mungkin pengalaman bertahun-tahun lamanya dalam bidang ni dia dah lali. Tapi apa yang Rina respek, dia betul-betul ambil berat tuntutan agama yang satu ni bila masa yang lain-lain macam pandang ringan soal ni. Realiti yang menyedihkan.


Oh tapi situasi macam ni selalu juga terjadi dalam hari-hari biasa kita. Okay, pernah tak pergi surau dekat shopping complex (biasanya dekat sini yang selalu jadi) telekungnya penuh dengan kesan bedak. Rasa macam ermmm fikir banyak kali nak pakai tapi terpaksa. Pernah tak? Mesti pernahkan. See, sebab mekap yang tak dicuci/buang habis maka terlekatlah dekat telekung. Kesian yang lain-lain nak pakai juga. Dah kotor. Rina pun pernah buat macam ni :(


Sekarang tak buat lagi dah :)


Make sure cuci makeup bersih-bersih sebelum pakai telekung dan solat terutama kalau pinjam telekung surau/masjid. Mereka yang terlibat dengan modeling biasa hadapi masalah ni. Lepas photoshot mekap tebal dimuka. Bawak remover dan kapas atau wet tissue selalu okay :)


Setiap hari kita sama-sama berusaha untuk jadi yang lebih baik dari semalam :)





24 comments:

aima mazlan said...

dulu ragu2 jgk psl ambil wudhu' then baru pakai makeup bagai tu...
now da okay da..
:)
sy sokong less is more campaign

sea_lavender said...

moga lebih baik dari semalam =)
perkongsian yg bermanfaat ~~

budakbaik said...

insyaAllah sama2 kita sebarkan perkara yang baik..terima kasih kak atas perkongsian

YNA HERMOSA said...

setuju sgt2 less is more :)

CiK GorGeouS ! said...

pada saya teLekung kotor tape..janji bukan najis =)

.: mama lynn :. said...

alhamdulillah betul kata rina tu. moga Allah menerima ibdat kita. yg wajib perlu didulukan

Dari sudut Hati kecilku said...

i love this entry.Bukan tu je Rina. sesetngah keadaan kita pergi satu tempat yg susah dapat surau.hati kita memang tak senang, sebab solat tak lagi.suka tajuk ni..barakallah.:)

Rina Salleh said...

Terima kasih. MasyaAllah ramai yang prihatin soal macam ni, sukanya :)

Oh mekap di telekung memang bukan najis :) tapi tak selesa orang lain nak pakai dan susah nak cuci kesan kotor mekap ni. Lagipun Allah kan suka bersih :)

Ryyn_kiss12 said...

lbh2 lg jenjalan memana, time solat nk remove make up bagai, sumer tu dah bazir masa......

yg penting, pnjagaan kulit tu mst dititik beratkan, so just pakai make up nipis pun, still nmpk cantek...

FiQa said...

Alhamdulillah...menjadi lebih baik itu sangat dipuji dan dituntut, tidak kiralah kita ni siapa kan Kak Rina..

btw, sori cakap, penah terfikir, kalau ade pertandingan apa2 ke, atau anugerah ape2 ke melibatkan artis, penah terfikir, dorang ni camnane dgn solat, make up awal2, ...

alhamdulillah, syukur, kak Rina dah tunjukkan jawapannya...

:)

Farihah Ahmad said...

i am in!

less is more :)

Zaza Omar said...

luv tis.. thanks for sharing it my dear <3

nuraien said...

sokong jugak..sker lah entry gini

izyan asimat said...

sokong 100%.. btol tu... less is more... heheh

Diana Manaf said...

sokong ! =) tol tue .. so ase nye better kite bawak sendiri telekung kite when we hang out ..make it spare.

skrang nie kan trend "nude" make up yg more natural n sweet so xpyh nak "piccahu" face .. =)

lisa said...

kalau nak senang, pergi mana2 bawak telekung. Bukannya berat, kalau beg mekap boleh bawak? :)

Basyirah Abd Rahman said...

selalunya jadikan pakaian yg dipakai adalah pakaian solat.. Tudng, baju, kain, stokin dh cukup menutupi aurat:-)

cIk JanNah said...

i love this entry rina. kalau masuk surau shopping complex masyhallah mostly telekung kotor dgn kesan bedak. wo why not kita bawa telekung sendiri kalau hati sndri rasa was2 nak guna telekung surau kan?
:)

eykameow said...

Support ! :)

Atiqah Adnan said...

rina lepas ni bawa telekung sendiri je lbh senang dear.. letak dalam beg..dulu qa masa nak kawen pun macam tu.. nak bersanding jam 1 pm tatau sudah jam berapa.. err nasib baik masa tu duduk di KL so balik mlk macam musafir laa.. so qa buat jamak je..

btw perkongsian yg baik..

minn said...

good entry..but just wondering..boleh ek solat with make up? i mmg selalu tak sure pasal ni :)

BERT said...

gud sharing rina... moga ramai yang termotivated dengan ini.. temasuk saya sendiri yang kaki mekap ehhee.. selalu kotor telekung bila tak cuci betol2.. nak basuh pon susah nak hilang.. nasib baik telekung sendiri..

[MizZue] said...

menarik entri ni kak rina.. make up kan berdosa.. menarik mata mata jahat kaum adam.

pasal telekung tu, terpulang pada individu.. tp gare mcm dah biasa sangat solat x pakai telekung sebab dah terbiasa gaya hidup sini. hehe, so x kesah la solat xpakai telekung ASALKAN pakaian yang kita pakai tu menutup aurat dan tak ketat.

saya pernah masa balik cuti aritu, solat xpakai telekung sebab telekung xde semua orang pakai, pastu lepas habis solat ni ternampak seorang gadis ni solat juga x pakai telekung, tapi sayang, baju singkat, seluar jeans ketat, maka bila dia ruku' dan sujud, nampak lah semua yang tak patut nampak.. kan dah x sah solat tu.. hurmmmm

loVe puRpLe said...

Love ur entry.. thanks 4 sharing..