RSC

Thursday, April 28, 2011

Second Hand?

Barang second hand atau terpakai selalu orang pandang sebelah mata.
Tapi hari ni Rina dah berjaya ubah barang terpakai menjadi cantik!


Sebenarnya haritu terfikir nak ke kedai barang terpakai. Sebab nak cari sepasang kerusi kayu atau rotan untuk kedai. Tapi entah kenapa asyk tak sempat. Rupanya ada hikmah. Allah nak hadiahkan sesuatu sebab tu selalu ada halangan bila nak pergi. Minggu lepas kawan abah, Uncle Edy, hadiahkan 4 kerusi rotan yang dah tak pakai tapi masih elok. Jadi pagi-pagi tadi keluar rumah terus cari cat spray (dalam tin) dan hari ni kami jalankan misi khas dekat belakang kedai!


Kerusi yang Uncle Edy bagi

Proses melekat kan rotan yang dah tercabut. Pakai sarung tangan takut gam melekat dekat tangan.
Tips: Kalau nak cepat kering, guna pengering rambut.


Gam kayu

.
.
.
.
.

Dah siap! Cushion tu nanti kena ganti sarung baru.


Jadi kalau anda ada barang-barang lama yang masih elok, jangan la buang. Kita tukar sikit je. Rajin sikit je. Boleh nampak macam baru. Mudah je. Cuma kena rajin sikit :)
Rajin!


Sambil cat kerusi ni, Rina cat sekali bingkai gambar


Cat bingkai ni warna putih jugak


Frame yang belakang tu tak siap lagi. Esok pulak sambung cat.


Kerusi tu ada 4. Tapi hari ni baru dapat buat 1. Esok sambung lagi 3 sampai la siap!
Harap-harap entry ni dapat bagi inspirasi untuk yang terfikir nak buang barang-barang lama atau tak yakin dengan barang terpakai :)


K bai! x♥x



24 comments:

Peri PiA said...

good job riri ;)

Cik Cekodok said...

frame last tu kenapa dia tulis PUAN RINA SALLEH bukan Cik Rina Salleh?

curious~~ huhu

Sky0ne said...

puan tu...hihi

Ain Abia said...

haha cantek lepas kena make up! :) comeelll kaler putih.. mcm tak rosak je kan... :)

nYomeL said...

yer btul tu rina.. jgn rendah pada barang2 lama. kalo kite pandai, brg2 yang lama tu bole jadi baru! :D

Uchi kay-f @hmad said...

feh..cantek!!!
esok klu smbg cat kasi elok2 taw jgn tercat kat muke plak..ngehx3.;)

Mas Ayu said...

barang scond hand kalo kita pandai gubah balik memang jadi makin cantik..hehe

MiSz fiFiEyQa said...

kreatif..nampak macam brand new je..hehe

delarocha said...

kreatif!!

Liyana Aziz said...

suka kerusi rotan tu, sangat cantik kalau rumah ala2 english country tu.. =)

yangbaik said...

Pn Rina Salleh? huk3

nurulSYAFIKA. said...

kerusi tu ala2 english kan. cantik (:

EZAN IDMA said...

nice:)

Fiya Ahmad said...

cantik la kerusi tu.. mmg smart kenekan dgn kaler putih.. awesome!! :D

CikKaikazie said...

eh pn rina??

bila??

Shawl's@ayucinta said...

WAHH KREATIFNYE RINA..:)
GUD3..

r-5 said...

wah cik rina ni memang wanita contoh la.ehehe. sya rasa kakak rasa kenal sngt ngn cik rina ni. sebab dia selalu sbut pasal cik ria.tpi yg baik2 je la~ mgkin dia satu university ngn cik rina kot. huhu

amier azrul alias said...

kreatif! :D

...:i'm ezza haniza:.... said...

pn rina ?err

iniialahaku said...

DIY ni ha...gud2

ghab van hal said...

wooo...nice one..besh2!!

Rtp Farra Arisha said...

u're so creative, sister..!!!

Rina Salleh said...

tq! taklah rajin sangat ikut mood jugak:)

oh Puan tutanda dia hormat pada tetamu,mula2 pelik jugak. tapi takpelah. mungkin salah print ke. i have no prob with it :)

Ckoon said...

hebat tu