RSC

Tuesday, November 9, 2010

DEAN LIST

Wah, tajuk taknak kalah.

Harini kita pergi audition untuk program baru dekat Sri Pentas. Tiba-tiba nak guna 'kita' pulak sebab rasa comel. (Jangan geli tau baca entri ni) Oh masa audition tu, semua yang diorang panggil bukan calang-calang orang. Salah sorangnya Syafiqa Melvin, bekas pengacara Bersamamu. Fiqa ni Juara Gadis Melayu Musim ke2. Hai Fiqa (in case Fiqa baca :p)

Muka Fiqa ni tenang. Setenang air di kolam. Dia dapat skrip pun rilek je hafal, siap ada tulis-tulis kat skrip tu. Kita pun dapat skrip buat-buat macam nak tulis jugak. Capai pen lepas tu... eh nak tulis apa dekat skrip ni. Haha. Jadi kita taknak letak harapan tinggi sebab yang lain semua memang berbakat. Kita percaya Allah dah susun jalan terbaik, selagi kita berusaha. InsyaAllah.

Oh sebenarnya harini kita nak kongsi tips belajar sebab rupanya ada yang suka tips yang kita kongsi dekat entri lepas. Tips ni kita dapat dah lama. Kita baca dekat majalah dari sorang ex-student UIA. Kita ni tak lah pandai sangat tapi kita selalu ingat tips ni masa belajar dulu untuk positifkan minda kita yang kadang-kadang nak fikir negatif. Hep! Biasa ni. Nak kena ni.


Planning To Get Your Name Planted In That Ever Auspicious DEAN LIST? Here'e How.


1. Always put achievable TARGET!


2. A smart student is different from a hardworking student, so set a target for yourself . When you know yourself better, you know your GPA beforehand


3. The number of CREDITS you take doesn't affect you GPA


4. The NAME of the subject doesn't affect your SCORE in it. No matter how tough it may sounds :)


5. Don't choose a lecturer beforehand, it'll make you hate the subject, lecturer or yourself. Remember, you are studying the subject not the lecturer!


Kalau ada nak tanya apa-apa, jangan segan tanya kita. Kalau kita tau, InsyaAllah kita kongsi. *Sambil senyum*


RS: Selamat menghadapi peperiksaan! Peperiksaan susah. Takut tak? :p

20 comments:

Ayeem Jemain said...

saya dapat DL lima kali, yeay! sem 6 je tak dapat. melepas anugerah cemerlang. :(

n a d e a said...

aaahhhh kenapa tak buat entry ni 3 tahun lepas?? boleh la kita dpt dean list! HEHE. sekarang dah habis study.. sob sob ;(

zuar said...

org da nk hbs stdy da pun....baru bg tips...hehe..last paper degree 14 november..yippi..........

Encik Tikus said...

tips nie boleh di gunakan untuk sem depan sebab sekarang dah habis final dah pun, wakaka

btw thanx yea sebab sudi follow blog en.tikus ;)

gulagulakapas said...

:') thanks so much!.

Ain Abia said...

susah huhu... kena ingt formula, lagi2 nti kena ngdap law... aishhh pitam. belum finance.. oke ain amik tips nii utk exam akan dtg.. thanks rina... i likeee byk kali hehe

Basyirah Abd rahman said...

berjaya dapat dean list sekali je. tupun sebab projek final byk tolong.

L.O.V.E hUnTeR said...

terima kasih sudi singgah..:)

NadGorgeous said...

kakak, jom la join giveaway nih.

saya tag akak ;)

http://gorgeouscerita.blogspot.com/2010/11/giveaway-domain-from-melromeocom.html

Sharinginfoz said...

For me yang penting kena banyak buat study group

Keputusan exam

Liya Laa said...

k.rina..

cmne ek nk buat kalau kwn kita meniru dalam exam semata-mata nak dean list ?

kita buka jeles, tp kita geram...:(

Rina Salleh said...

ayeem- wow! congrats.mesti ada tips nia. share lah :)

nadea- 3 taun lepas belum pandai tulis blog :p

zuar- all d best!

encik tikus- no prob

gulagulakapas- welcome dik

ain- hehe. takut eh :p saje je tulis camtu

basyirah- Alhamdulillah. yang penting long-life learning:)

lovehunter- sama-sama:)

nad-insyaAllah. akak baca jap:)

sharinginfoz- yup! on of the way ofstudy. tapi bergantung pada individu :)

liya- masyaAllah. Memang salah perbuatan tu. Kalau kita nak report pun kena ada bukti kukuh. Pada kakrina mungkin ya dia dapat Dean List tapi cuma atas sehelai kertas. Tapi keberkatan ilmu untuk sepanjang hayat, itu lebih penting. Kita kena yakin dengan Allah, sekali dia buat salah terlepas, mungkin di tempat lain dia rugi. Bukan mendoakan tapi selalunya balasan Allah tu pasti. Kita doakan agar dia lebih matang lepas ni.

hiro said...

kejar dean list...tp solat tinggal/lewat...itulah pemikiran segolongan kita..


tp dean list tu apa? UPSR?
oh...sy dpt 5A..suke2..

hiro said...

semua tu mahu dpt redha Allah. sebab Allah redha org berilmu ni..i'm rite ustazah?

Aizat Shafiq said...

kalau ade gambar time interview tu kan best...
hehehe...
btw, kalau dah rezeki tu tak kemana jugak...
gudluck ye...
=)

Wahidah said...

kalo ade rezeki rina mesti dpt...oh ya..tahniah eik jd juara gadis melayu..

sembil9n said...

ayya,...mau audition kne slamber.... hek3

velasrizal said...

hehe saya dh abes exam dh..semoga semunya selamat..

Perodua Viva ELITE Exclusive Edition (Viva EEE) 2010

Ashizu said...

good point u have

syufaa said...

tips yg best! suke suke! ^_^