RSC

Wednesday, July 22, 2009

JANGAN MENCARI TERLALU SEMPURNA

Iyahhhh! lama dah tak update blog . Banyak betul benda nak share tapi tak konsisten pulak nak update blog. huhu. rina rina.. Tapi hari-hari pergi jalan-jalan layan blog orang. Harini terjumpa satu benda yang agak best dari blog sorang member. Agak berbekas di hati dan terasa nak share;)


Kamu memancing ikan... Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu. Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja. Karena ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup. Begitulah juga, Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang. Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya. Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja. Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu.


Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh. cukuplah sekadar keperluanmu. Apabila sekali ia retak. tentu sukar untuk kamu menambalnya semula. Akhirnya ia dibuang. Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi. Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya. Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa. Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya. Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya.


Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU. MENGASIHIMU. Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain. Terlalu mengejar kesempurnaan. Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lainKamu juga yang akan MENYESAL...

14 comments:

:: Miss Naddy :: said...

betul tu rina..sgt mdalam kata2 ni..bersyukur ngan apa yang kit ada..jgn terlalu mgejar kesempurnaan padahal kit ani pon tak sempurna..heee emo lak Naddy ni..heee

heee n mmg rina da lama tak update beloggg...heheheh

miss_eliana said...

menyentuh perasaan!
hurm...kte perlu hargai apa yg kite ade...kn?
;)

D.A.M.S.E.L said...

berusaha dan akhirnya tertulis bukan dia jodoh kita,semua kuasa DIA..
apa yang perlu kita belajar ialah REDHA.
mungkin ada hikmah dan sebab. biarkanlah berlalu, kenangan tetap jadi kenangan..

:)

qyla said...

waaaaaahh,,

menyesalnya qyla break ngan bf qyla..

kalaulah qyla dapat maafkan kesilapan die..

da tentu sekarang qyla n die ngah happy.

;(((

eyfagroove said...

cik epa juga suke dgn artikel tuh. sngt mendalam maknanye..memg elok utuk jdk pedoman iduppp

suezensuzanna said...

erm...nobody perfect....uhuh...

anit_tina said...

kalau lah 'dia' tau betapa sakitnyer ikan tu...tp, 'dia' xkan pernah tau dan mungkin xkan prnah ambik tau...betul kata rina tu, 'ikan' tu akan menderita selagi ia masih hdup... :(

sharifah said...

huhu..rina..ni betul2 sgt touching..hm..tatau nape..but i like it..

Peri PiA said...

lovely post :)

nasevh said...

singgah jap..

ntah la..
kdg2 kte x penah nk appreciate pe
yg kte ade tym ia mseh ade..
ble da xde..bru kte sedar..
tp tym tu sume da terlambat..huuh~

giGelanGkes rIanG said...

btul 2..
tp ble dh dlm dunie yang nyata..
kata2 tgl kata2..

giGelanGkes rIanG said...

btul 2..
tp ble dh dlm dunie yang nyata..
kata2 tgl kata2..

scha said...

lumrah manusia, sukar menghargai sesuatu yg dimiliki biarpun ianya sgt berharga,bila kehilangannya baru disedari betapa bharga nya sstu, tp sayang.....

(p/s: syg, faham kn?)

nurul iman said...

i realy like dis entry..n wat i realize kebenaran..sumtime kite mmg mencari kesempurnaan padahl diri sendiri tidak sesempurna mana..