RSC

Tuesday, May 5, 2009

Kawan kadang-kadang menikam kawan


Kawan dan lawan dua jenis insan yang memang berlawanan. Kita selalu menganggap kawan adalah orang terbaik dalam dunia. Yang memahami diri dan situasi kita. Tapi kadang-kadang dalam kita tak sedar kawan juga adalah lawan sebab tu la ada pepatah gunting dalam lipatan.


Orang yang Rina anggap kawan rupa-rupanya bukan kawan. Orang yang Rina kadang-kadang luahkan rasa hati rupanya tak menyimpan rahsia kawannya ni. Menyampaikan cerita pada orang lain tanpa Rina tahu apa tujuan dia buat macam tu. Kecewa! Tsk.


Rupanya bukan semua orang kita boleh percaya. Hatta orang yang kita nampak baik depan mata mungkin ada agenda tersendiri. Kadang-kadang dia juga memberitahu cerita kita pada kawan-kawan yang lain walhal dia tau cerita tu bukan lah sesuatu untuk dikongsi kepada umum.


Kenapa ada nya orang macam ni? Depan kita pijak semut pun tak mati. Seolah-olah dia menyebelahi dan berpihak pada kita. Meluahkan rasa simpati dengan kisah kita dan memberikan kata-kata semangat agar kita kuat. Tapi sebaliknya dibelakang kita dia menjaja cerita pada orang.


Kawan kalau itu adalah dirimu, aku mohon maaf andai salah anggapan ku ini. Dan ketahuilah kawan, aku tak mungkin akan bercerita sepatah pun pada kau lagi.

13 comments:

D.A.M.S.E.L said...

sabarla..manusia oh manusia. selagi manusia bernama kawan yg anda maksudkan tak menyusahkan anda.

take care.

suezensuzanna said...

rambut sama hitam..hati lain2 ok...trust nobody...naa..kiddin..kiter kene hati2 ngan sume org..:)

tRuly tO be mYself 'Qa~ said...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
sabar la rina..
erm.. jangan cepat trust people k..
manusia ni rambUt sama hitam tapi hati.. kita pUn tatau..

kita belajar dari kesilapan dan pengalaman k... haPpY always dear..~

<3 with love, Qa~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Railey said...

There will be an answer... Just Let it Be...

S a l s a B e l l a ~ N m y said...

sabar yek..bnde cmni mmg biase..so mmg xleh percaye sgt kt org len..kdg2 perlu syak wasangka jgak..ambik lgkah berhati2..heheh..anyway jgn pkir sgt..buang mse jek..:)

[z@ck] said...

tinggalkan je kawan macam tuh..
menyusahkan hidup je..
huu..
depan blagak baik, blakang bukan main lagi mengata..

xska2..

ღ♥..myboo..♥ღ said...

saba okei dear..kdg2 owg yg kte anggap lawan tu r ati lagik bek dr kwn yg spesis gni..apepon saba k.anggap ujian dlm bekawan okei..

love u dear

ღ♥..myboo..♥ღ said...

saba okei dear..kdg2 owg yg kte anggap lawan tu r ati lagik bek dr kwn yg spesis gni..apepon saba k.anggap ujian dlm bekawan okei..

love u dear

aainaa said...

erm..maybe dye xtau ke bnda tu secret n we dunno y dye wt cmtu kn..so xpe..just be patient..
'The best way to destroy an enemy is to make him/her a friend'
so aina rase no need to make him/her as ur enemy.just be fren wit her/him but then if u dun trust them just dun tell ur secret.i thnk that the better way coz we dun want to lose our fren ryte...;)

aimi said...

serius sgt sakit ati kalau dapat kwan mcm tu..aimi pn pernah rs..rs nk bunuh org tu..ingat kan blh percaye, konon best fren, tu hanya depan je..kat belakang, semue cite dh kat dlm periuk nk wat gulai, bkn kat dlm poket dh..huhuhu..

peah @ peps said...

..biasala..saya pun pernah kena..anyway..just becareful next time dear..saya buat mcm rina juga..'tidak berkata sepatah pun padanya lagi'...

biela said...

mesti sakit hati dapat kawan macam ni..
ape-ape pun yang paling penting kene lah banyak bersabar
;)

riqzmie said...

hi dek..leh tak kita tukar banner/link,kasi tau akak bila dah post ye..thank

jenguk2 lah ye handmade jewelry buatan akak sendiri ye

http://www.riqzmiecreation.com/