RSC

Friday, April 3, 2009

Penyakit itu penghapus dosa?

Dari Abi Said dan Abu Hurairah r.a. bahwa Nabi SAW bersabda:
"Tidak menimpa seorang muslim dari capai, tidak pula suatu sakit, tidak pula gelisah, tidak pula sedih, tidak pula suatu penyakit, tidak pula susah, sampai pada duri yang menusuknya, kecuali Allah menghapuskan kerananya kesalahan-kesalahannya."(HR Bukhari)


Abu Hurairah r.a. berkata bahwa Rasulullah SAW bersabda:
"Barangsiapa yang dikehendaki kebaikan oleh Allah, maka ia akan diberi ujian."(HR. Bukhari)


Dalam dunia ni semua orang pernah ditimpa sakit. Tak kira lah sakit apa kan. Dari sakit biasa sampai la sakit kronik. Tapi kita sebagai hambaNya kena lah terima dengan redha. Teruskan hidup macam biasa tanpa ada rasa putus asa. Berfikiran positif tu paling penting!


Bermula hujung tahun lepas rina di serang gastrik yang agak kronik. Dulu-dulu ada jugak tapi biasa je. Paling teruk pun sakit perut, pening-pening sakit kepala. Tapi last year masa pergi Sarawak tiba-tiba di serang gastrik yang teruk. Cerita nya sebab lewat makan tengahari. Lepas tu makan pulak kari berempah yang pedas. Malam sebelum tu, makan tomyam yang agak berempah ratus. Sangat sedap dan saya dengan pakcik Fido melantak sehingga tomyam licin sementara diperhati Iqa dan Lone. Ahhaha. Padan muka. Makan tak beringat.


Petang tu jalan-jalan muntah-muntah sepanjang jalan. Pakcik Fido agak risau. Sebab berhenti kat traffic light pun terus meluru keluar muntah tepi jalan. Yelah takkan nak muntah dalam kereta Lone kan. Minum ENO pun tak berkesan malah lagi teruk muntah. Malam tu start sakit dada, sampai ingat kan ada sakit jantung atau asma datang menyerang kembali lepas dah berapa tahun tak kena asma. Huhu. Tapi tu adalah simtom-simtom biasa bagi sakit gastrik. Badan rasa sangat lemah macam sakit-sakit sendi. Pergi klinik, doktor tanya macam-macam. Doktor siap mengjengilkan mata beliau sebab Rina bagitau makan tengahari tadi pukul 3 lepas tu makan kari kepala ikan. Hahhaha. Doktor marah. Sorry encik doktor.


Lepas dari tu Rina pun jaga makan. Semua pun ok. Sampai la minggu ni, gastrik datang balik dengan teruk. 2 Hari MC. Tak pergi kerja. Tapi sakitnya berlarutan sampai la hari ni. Kira dah 5 hari dah. Tapi sakit ni tak nampak. Dan dia menyerang macam sekejap-sekejap. Terasa perut sangat sakit di tarik-tarik. Badan rasa lemah sakit sendi. Malam tadi ibu tolong picitkan kepala. Bestnya. Nak tertido rasa. Tapi kadang-kadang sampai orang boleh rasa kita mengada-ngada. Sakit tapi kat luar nampak sihat je. Cuma orang yang pernah rasa tahu macam mana sakitnya. Huhu. Takpela cobaan.


Semalam sempat la goggle pasal gastrik ni. Baru terasa nak jaga betul-betul. Huhu.


- Elakan makanan pedas dan berempah terutamanya kari, minuman berkabornat dan makanan yang di awet. Limau, epal, cuka, air bergas, cili padi, makanan yang pedas dan makanan yang membawa angin seperti pulut pun tak boleh.


- Cuba untuk kurangkan makanan bergoreng dan berlemak. Kembung biasanya terjadi akibat makan makanan yang berlemak.Lemak akan melambatkan proses pencernaan dan menambahkan rasa perut yang penuh.


- Amalkan tabiat makan yg teratur. Tak boleh skip sarapan pagi, makan tengahari dan makan malam. Ye Rina sila makan dengan lebih teratur!


- Dah kenyang berhenti makan. Jangan paksa perut. Tak boleh makan banyak-banyak nanti muntah. Huhu


- Elak makan gula2 getah, ia untuk mengurangkan kita telan udara yang banyak.

- Banyakkan rehat


- Elak makan ubat jenis aspirin n anti keradangan tanpa steroid

- Jauhi tekanan/stress!!!!! Stress memang BUKAN penyebab kepada ulcer/gastrik tetapi ia boleh menyebabkan ulcer/gastrik lambat sembuh. Punca utamanya adalah sejenis bakteria H.pylori yg boleh hidup dalam asid yg tinggi. Nak bunuh dia kena makan ubat tak kiralah moden atau alternatif. So ubat yang doktor bagi tu macam Nexium, laparazole adalah utk bunuh bakteria tu. Paling singkat tempohnya sebulan kena makan. Waaaaaaaaaaaaaaaa, sebulan ke?



Banyak lagi makanan yang kena pantang........




Love,
Rina Salleh

11 comments:

ღ♥..myboo..♥ღ said...

kte pon gastrik dear.sbb tu r kte ni tak mkn pedas pon..kuat mkn pds lagik sng kn kot..cube g tny doc2 ensem kat kinik tu;p

take care okei..mkn ubt n jg mkn tu syg

KELALANG said...

eh stress caused ulser ea?
ermm..

:: Miss Naddy :: said...

cik rina..ye sila jaga makan ye..jgn bagi pewot tu kosong...huuhu sila jaga kesihatan anda..sekian =p

riri said...

faiez - uhuhu. ye lah. perut ni cepat meragam. sensetif sgt kn. huhu

kelalang - eh its not the caused. cuma akan lambat baik nanti. try google for more info

naddy - ye ye. kena jaga makan.

zatul.hernani said...

salam.. kak rina, sila ke blog nani n jwb soalan tag ye.. :p

eis kamil said...

tips; awal2 preggy masa muntah2 tu lebih kurang juga pantang larangnya. sila berlatih. takut kena gastrik pula time tu. :p

riri said...

eis - itu macham kah? kena berlatih? aiyokkk. bila pun belum tau lagi sudah kene berlatih. hoho

Azmil said...

hi..
juz drop by dr melin nyer blog..
btw, i pun ada gak mcm kena gastrik nie..dr dulu pun dh ada..tp lps mkn sabtu lps dinner kat tao chusine sbb kena abiskn mknn, kira kenyang2 sgt smpi skrg ni rs semcm jer perut & dada..mmg ada rs sakit2 la..igt jap lg mau jmp doktor la huhu..

riri said...

azmil - owh yeke. better g check sbb mslh dlm perut ni bole jdi macam2. dlu tak amik berat sgt. but now baru tau betape pntingnye. so go see ur doctor okeh;)

Azmil said...

already going to see my doc, yesterday afternoon..he said mmg gastrik pun + masuk angin lg..sbb terlbh mkn hehehe..then dia bg ubat neutralkn acid dlm perut, ubat bg acid tu krg b4 mkn & ubat sakit perut..so today mcm dh ok sket la huhu..

albad said...

alhamdulillah..albad dah 8 bulan tak gi jumpa doctor, kalo riri nak tau macamana nak hilangkan gastrik buzz me at 012 2591929..keh. TEnsion siot bila kena gassssstriiiikkk..