RSC

Wednesday, March 4, 2009

Wedding bell

Phewwww! Secara rasminya, blog ni dah dibuka kembali. Ramai yang tanya mana pegi blog ni? Dah privete-kan ke? Hehe. Rina memang sengaja tutup blog ni. Sebab masa tu rasa tak rajin nak update. Hihi. Skarang rasa macam rajin pulak;)


Ok, last week family rina terima ahli baru. Sebab kakak rina yang sorang tu dah kawin. So welcome to the family Musa;) Semoga perkahwinan anda berkekalan hingga akhir hayat. Amin.


Apa bestnya kawin ni? Best ke kawin? Haha. Rina takda jawapan tu. Hanya orang yang dah melalui tau susah senang nya mendirikan rumahtangga ni. Tapi pada Rina, perkahwinan lebih dari penyatuan dua hati. Dua keluarga bersatu, banyak hati yang nak dijaga, perbelanjaan dan cara hidup berubah, aktiviti harian pun mungkin berubah, ahli keluarga bertambah, etc… macam-macam lagi la.


Banyak benda yang Rina belajar sepanjang proses ni walaupun sekadar tolong-tolong kakyong je. Planning sangat-sangat penting untuk pastikan semua berjalan lancar. Banyak dugaan jugak la. Kena kuat mental juga rupanya. Hihi. Alhamdulillah semua dah selamat.


Ok jom berbalik pada perkahwinan lebih dari penyatuan dua hati tadi. Dari pemerhatian dan pendapat peribada la kan, ada beberapa perkara yang kita kena ambil perhatian bila dah berkahwin ni. Pasangan yang berkahwin tu memang la happy. Tak dinafikan. Tapi rasanya elok la berpada-pada. Sebabnya ada hati lain yang nak dijaga. Contohnya hati mak abah kita. Diorang memang la seronok tengok anak-anak happy. Terima menantula katakan. Tapi mana kita tau, jauh disudut hati mungkin ibubapa kita terasa kehilangan. Yelah sebelum ni kalau apa-apa mesti rujuk pada diorang. Terutama anak perempuan. Bila dah kawin tak lagi dah. Lepastu berpindah. Jarang berjumpa. Kalau ibu atau bapa tunggal atau pun anak tu anak tunggal lagilah. Mesti terasa sangat-sangat ketiadaan anak tu lagi. Kalau dulu jalan-jalan sama-sama satu family, sekarang dah kurang sorang. Dulu raya sama-sama, sekarang kena ikut giliran la beraya dengan keluarga belah suami ke isteri. So pada pasangan-pasangan tu harap-harap tak lupa la pada mak abah ye.


Selain tu hati adik-beradik dan kawan-kawan. Selalunya bila dah berkeluarga tu, jarang sangat ada masa untuk orang lain selain pasangan. Bagusla kita habiskan banyak masa dengan pasangan, tapi jangan la sampai lupakan orang lain. Terutama orang yang pernah banyak tolong kita. Macam kawan baik kita masa zaman student dulu. Kesana-sini ajak kawan tu temankan, study group sama-sama la, mintak tolong buatkan assignment, malam-malam stay up sama-sama sebab esok nak exam, ada problem kawan ni juga kita cari sebab nak maki hamun orang tak boleh, so kita cerita la kat kawan tu dengan penuh emosi, time tengah kering kawan ni la jugak yang tolong kita. Hihi. Kawan macam ni bukan nya senang nak cari tau. So hargai la kawan macam ni ya. Sekadar bertanya kabar pun dah cukup supaya dia tau, kita tak pernah lupakan dia;) Sebab ada orang tu, lepas kahwin terus dah lost contact dengan kawan-kawan.


Tapi awas pulak pada yang asyik pentingkan kawan. Tu lagi bahaya. Bayangkan bila dah berkeluarga tu terbawa-bawa lagi perangai masa single dulu. Asal ada masa lapang je pegi jumpa kawan, lepak-lepak mamak la, layan game la, tengok wayang la, etc. Kesian partner kat rumah tu sorang-sorang. So apa pun, kena berpada-pada. Pandai-pandai la bahagikan masa tu. Kalau sama-sama kenalkan pasangan pada kawan masing-masing pun bagus. So boleh la keluar tu ajak pasangan skali. Ikut korang la. Rina bagi pendapat je. Hihi.


Hurm bila cakap pasal pasangan baru berkawin ni. Rina teringat pada sorang kawan. Perkahwinan dia cuma bertahan bebapa bulan je. Pelik sangat sebab bercinta nak dekat lima tahun! Tapi tu lah… tak ada yang mustahilkan. Dari cerita kawan ni, dia kata sepanjang bercinta tu sebenarnya kita belum cukup kenal pasangan lagi. Banyak lagi yang kita tak tau. So nasihat dia, tempoh perkenalan tu tak menjanjikan apa-apa. Yang penting kita kene jujur dengan pasangan. Dia kata lagi, lepas dah kawin tu sebenarnya yang lebih penting. Kita kena percaya pada pasangan dan tak cepat melatah kalau masalah melanda.


Dalam kes dia ni, mak mertua yang jadi punca masalah diorang. Urmmm, ni pun kena hati-hati. Kalau dapat mak mertua yang baik bagusla kan. Kena dapat mertua yang muka-muka. Haiiihhh..macam slalu dalam drama tu. Ngeri plak rasanya. So apa yang Rina boleh simpulkan, kalau dah kawin seelok-eloknya duduk la berasingan dengan keluarga tapi dalam masa yang sama masih kekalkan hubungan dengan keluarga. Sebab bila ada masalah, kita cuba selesaikan bersama dan jangan libatkan pihak lain. Kalau dah buntu tak boleh selesai juga, baru mintak pandangan dari orang lain yang kita percaya. Lebih kurang camtula nasihat dia pada Rina. Huhu. Apapun Rina doakan dia akan bertemu jodoh yang sesuai dan dapat bahagiakan hidup dia nanti.


Owh banyak lagi citer pasal kawin-kawin ni. Rina bukan tau sangat. Hihi. Ni Cuma sikit-sikit pandangan peribadi je. Kalau korang ada apa-apa pandangan ke cerita yang best ke, boleh la share dengan Rina ya. Orang yang dah kawin mungkin ada seribu satu kisah lagi. Apa pun Rina tumpang gembira bila dengar orang mendirikan masjid ni ;)




Tapi kalau tanya pada Rina, urmm… urmm… sampai jodoh InsyaAllah.


p/s:
Congrats to those peeps:

Lynna - yang akan mendirikan rumah tangga pertengahan tahun ni. Weeeeee~
Nad - yang nak bertunang dah. Tunggu announce jek;p
Fido - bau nasik minyak ko dah kuat dah ni. Hihi.
Nadia Bayu - yang dah pun bertunang dan akan berkahwin tak lama lagi. hehe. kita tunggu kad jemputan.
Leezan - yang dah jumpa kekasih hati ;)
Cqem - yang kawin dengan baju grand! Babe, wish I’ll wear that. LOL
Wani J- baby Keyshia comel okeh! Gerammmm

Okeh banyak lagi… tak mampu nak tulis semua. Anyway, I’m happy for u guys!



mwahhh! mwaaah!



Love,
riririna

3 comments:

tRuly tO be mYself 'Qa~ said...

hihi welcome back darling...

mane pIc wedding tu? nak tgOk..

erm.. mmg la bila kawin ni kenalah berkOrban semua tU... hidup da berubah.. tapi hOpe family boleh faham n kita jangan sekali2 lupakan dorang.. tu penting...

ღ♥..myboo..♥ღ said...

betol tu.sbb kazen kte riri da doblas taon kapel.tp cm betahan 7 bln jep dlm pekahwinan dieowg..sian sgt2..tp tu r..cam riri ckp.tempoh pekenalan tu tak janji pe2 kan dear.





kte de blog.faieznurul.blogspot.;p

riri said...

pic wedding dah update skit;)

faiez - yeke! uhuh tu lagi la lame. okeh mmg masa tu tak jamin pape. haihhhh, dulu kita ingat kalau dah becinta tu macam ok je semua. tak tau plak bole timbul masalah2 yang sampai tak bole cari jalan penyelesaian. wuwu~