RSC

Monday, March 30, 2009

Saya keturunan orang Banjar (comel)

Salam,


Agak lama blog ni terbiar tidak diupdate. Huhu. Maaf blog. Alololo, jangan majuk eyh, ni Rina nak tulis la ni. Hehe


Sepanjang minggu ni, banyak perkara yang jadi. tapi yang Rina nak share harini pasal pemanduan atau dalam cakap Banjar nya dipanggil driving. Owh ya, saya keturunan orang Banjar. Moyang saya dari Banjarmasin. Atuk nenek saya keturunan banjar. Ayah saya cakap Banjar. Kampung saya di Kampung Banjar. Orang banjar cantik dan comel (yang ni tambah sendiri). Kulaan, guring, kade tahok, gering, aroh, antara perkataan banjar yang saya tahu. Sekian.


Okey, pasal pemanduan tadi. Rina paling geram kalau jumpa orang yang memandu macam nak makan angin atau bercuti di jalan raya. Bawak kat lane paling kanan tapi dengan selamba buat macam jalan sendiri bawak 40km sejam. langgar kang baru tau. Tu satu hal. Jumpa pulak orang yang tak reti nak bagi signal. Punyalah canggih teknologi tu dicipta tapi tak nak guna pulak. Suka hati je menyelit konon-konon teror lah tu. hoh.


Paling tak best kalau jemmmmmmm! huiihhh, memamng menguji kesabaran tahap ke dua puluh. nak pulak bawak kereta manual, perghhhhhhhh. lagilah. Dengan kelajuan gear satu dan paling laju gear dua, memang menuntut kesabaran yang tinggi termasuk kekuatan kaki yang stabil. apatah lagi bila memandu tanpa kasut. sampai rumah mesti ada corak-corak pada clutch yang dah terbentuk indah di tapak kaki. (ok, Rina drive tak pakai kasut)


Kalau nasib tak baik, masa jem tu anda akan berjumpa orang kereta sebelah melambai-lambai kepada anda sambil tersengih-sengih atau memandang kearah anda seperti anda adalah saudara yang dah dua puluh tahun terpisah. helllloooo, tak selesa ok!


Akhir kata jadilah pemamdu berhemah. haha. iklan kejap;)



p/s: terima kasih **** sebab harini mengingatkan saya bahawa saya adalah orang Banjar;)

18 comments:

Mustaz Aizul said...

banjar tu org mane?

suezensuzanna said...

mmg skt hati jumpe org yang drive ncm tuh....lagi benci kat kereta evo tak jd.....nyampah...memekak je...huh

:: Miss Naddy :: said...

saya lak org jawa..hahahaah tapi betul la..sagt benci org yg bw kete mcm bgus...
*dulu i bw manual mmg best tapi x best bile jem tapi skrg bile da bw auto best bile jem tapi x best bile nk speeding..huh mcm ape ntah..hahahaha

olen said...

kamu mmg cantik..comel..

suka bangat tgok kamu..
ari2 buka blog kamu tahu :D

riri said...

mustaz aizul - banjar tu keturunan dari banjar masin indonesia;)

suezen - ye betol. evo tak jadi mmg menyakitkan hati. ehe

naddy - aah, bawak manual mmg best kan. speed baby speed!. hehe tapi bile jem, ha padan muke!

olen - *malu* nak lariiiiiiiiiiiiiiii
eh, jangan segan silu baca rina tulis merapu2 dalam ni ye;)

NedDy said...

hai rina ku cyg..
erm org banjar tu camne ek? tak tau ar. ermmm ptt la comey ek?

daknad said...

incek ****?
cm tau je sape.
hehehehe

wande-ful said...

uish...kite bler geng la..
pemandu yg tak pakai kasut time memandu~

welcome to the club..hehe

riri said...

neddy - org banjar tu satu kerunan jugak. macam jawa, macam tula. cuma banjar ni asal dari banjarmasin, indonesia. dan dia ada slang lain la. mesti org tak paham klau dengar. hehe;p

nad - uishhh! tau ke? hehe

saifulafzan said...

i suke perenggan ini

"Kalau nasib tak baik, masa jem tu anda akan berjumpa orang kereta sebelah melambai-lambai kepada anda sambil tersengih-sengih atau memandang kearah anda seperti anda adalah saudara yang dah dua puluh tahun terpisah. helllloooo, tak selesa ok!"

*sambil tergelak berguling-guling*

afy sufy. said...

cs
soto banjar amat sedapp
wuhuhuuu
;D

albad said...

kulaaaan kita ni yea..hehehe

aLeEya said...

sy pn org banjar jgk.. =) cari bahan nak wat kajian mengenai bahasa banjar, tp masuk yg ni lak...huhu

..::Cik Paten::.. said...

rina.. arwah abah i pun org banjar.tp kawen dgn mak i keturunan jawa.pastukan... tok nenek i pun asal dr banjarmasin.i masih ade lg sedara mara kat sana..kulaan ke kita ni?? hehe..

eva gr3en of me said...

mak akak owg banjar gak..hehe.. tp xbyk akk tau bahasa banjar.. nan haloi, makanan, guringan, sampai ke tuhak..hehe..

subahan albanjari said...

orang banjar tu kaya ulun nie na...
diamnya di kalimantan selatan dan sekitar kal teng(mayoritas)
beraagana islam, perkenalkan ulun ahmad subahan, urang banajr dari banjarbaru,kalimantan selatan...senang ulun bisa bapandiran lawan bagian pian sabarataan apalagi kawan ka Rina nih ^^

subahan albanjari said...

assalamualaiku..
ulun dari banajrmasin nah...urang banjar umpat jua bacakap bolehkah?

Sumandak Sabah said...

I banjar sabah. Ramai yg keliru sbb ingat I chinese. Ikam kada tahu menahuk ceritaknya.