RSC

Wednesday, March 11, 2009

PILIHAN SIAPA

salam,


okeh hari ni Rina nak tulis pendek je. sebab Rina nak pendapat dari korang semua.



kalau kita tengok harini kebanyakan boleh kata semua kahwin atas dasar suka sama suka. kira bercinta, kenal semua la sebelum kawin. tapi apa pulak pendapat korang kalau:


(a) terima untuk berkawin dengan orang yang kita baru kenal dan bercinta lepas kawin


(b) terima untuk kawin dengan pilihan ibu bapa




sila lah share...




luff,
riririna

13 comments:

tRuly tO be mYself 'Qa~ said...

hi dear riri~

saya sUke mengOmen ni..

okie..

(a) terima untuk berkawin dengan orang yang kita baru kenal dan bercinta lepas kawin.

- baru kenal? sebab kadang2 bila mula kenal 2 bulan ke atau seminggu ke kalau kita rase dia beriman dan ngam ngan kita sayang ngan kita.. y not? heheh bOle je.. maybe pas kawin bole bercinta sangat besst..:D tapi selalunya kategOri ni adalah untuk mereka yang umO 30-an gitu la.. hehe





(b) terima untuk kawin dengan pilihan ibu bapa.

-kadang2 parents lebih tahu n lebih kenal kita dan mereka da buat pilihan yang terbaik untuk kita.. kalau kita pun still takde pilihan sO terima jelaa.. mane tau.. tak salah mencUba..

oki.. i've done!! huhuu

D.A.M.S.E.L said...

a) terima utk berkawin dgn org yg kita baru kenal dan bercinta lepas kawin.
-rasanya ikut nasib dan jodoh yg ditentukanNYA. Bagi saya elok juga, cumanya kita tak tau nasib kita. yg penting berserah dan berdoa. k

b) terima utk kawin dgn pilihan ibu bapa
-maybe zaman sekrg ni,parent lebih open minded.biar laa anak2 yg cari sendiri. pilihan ibu bapa pun okey gak, concept sama cam pilihan (a) cumanya pilihan (a) kita cari dan berkawin dan kenal lepas tu.
tp yg (b) ni parent cari dan pas kawin bercinta.cuma perlu masa mengenal. apapun, berdoa dan berserah selepas berusaha.sbb tuhan lakukan semua ini ada sbbnya. ( ",)

--------------------------------
kalu saya,
saya akan pilih (b) tp saya tau saya tak akan dapat peluang macam itu lg.tiada pilihan ibu bapa.semua atas pilihan sendiri.semua berada di ati saya. if terjadi pada saya utk pilihan (a) saya tau ada hikmah disebaliknya.tp saya berdoa dan berusaha utk hubungan yg lama ini.amin.doakan saya ya!!!

saya redha mane yg ditentukan!!

wande-ful said...

u were just asking for opinion kan...this does not happen to you kan?....kan?...kan?

hehe

babe...to me...jus listen to your heart...because at the end of the day....its you who has to face everyday life...

try not to be a hypocrite and being a dear sweetheart by trying to please others feelings...marriage supposedly to be forever...so..by committing yourself with the one that you believe can make u happy forever is very damn important...

y do we have to force marriage?

but i put my hands up surrender if the mommy and daddy playing their parent card...forcing you to follow what they think best for you...in this case...i do not dare to give any comments because family always knows best~

amacam rina?...cam bagus jek kan...haha...bler jadi kaunseling relationship la pasni...but...umpama ibu ketam mengajar anaknya berjalan...(diri sendri pon tak bape btul)...

just sharing my two cent's worth here :)

ajja said...

babe dear...
what happen dear,..lately ur life complicated sgt la,..i ingat u dah makin ok,..sad for you;(..cz i rase u n him will make a good couple till the end..i really hope u noe..
k back to ur quest,..

(a) terima untuk berkawin dengan orang yang kita baru kenal dan bercinta lepas kawin

...if u noe sum1 n u noe he will take care of u n ur family plus his family,..y not..;)yang penting kita pilih KEIMANAN..itu yang paling HAKIKI..jika kita pilih KEKAYAAN ia akan habis n if kita pilih KECANTIKAN ia akan pudar..
kalau insan yang kita pilih itu kita yakin dapat membimbing kita duniawi dan hakiki,..i galakkan;)

(b) terima untuk kawin dengan pilihan ibu bapa

-parent noe the best for us..mane ade parent nak tgk anak2 diorg susah kan?..

...but in the end,..is all about u n ur heart k;)
..take care ur heart 1st k dear..

lurve u owez n owez..

riri said...

thank u!

to these 4 peeps i owe u! thank u sebab bg opinion which in d same way tolong Rina fikir skali. so kalau jumpa nanti i'll treat u. promise!


junne - text me bila free. we shud have a date. its on me;)

melin - im sure we'll be meeting or hang out again later. so klau nak claim cepat2 sila lah text saya ye;p

hajjar - thank u! insyaAllah i'll be coming to ur engagement(walaupun u belum jemput i nak btau jugak). n i really truly owe u. very2 much!

to cik atiqah adnan - since we havent really meet, so i think we shud set a date!!! OR i'll be giving u great discount for any purchase at lovelyaustere on ur next purchase. yehaaaaaaaaa;p

tRuly tO be mYself 'Qa~ said...

dearie riri~
heheh thanks dear.. tak sangka!! mau dating bersama ke..? hehe ok juga tU..

tapi oleh kerana saya jUga berminat dengan shawls yang ada kat lovelyaustere.. nak disc! yuhuuuu...

riri!! thank u sO mUch!

azyliana said...

hi...
1st time bagi komen nihh...
mcm menarik je persoalan tu..

a) terima untuk berkawin dengan orang yang kita baru kenal dan bercinta lepas kawin
~for this one..saya rase tuk yang ni macam boleh jer..sbb dalam tempoh nak berkahwin..kite still can know each other....means kite ade jugak keserasian dgn laki itu....kalu rase x serasi msti di awal perkenalan dh kene reject..hehhe....

b) terima untuk kawin dengan pilihan ibu bapa
~untuk yang ni mcm agak sukar sedikit sebab kite x kenal kan..but b4 kawin tu still boleh kenal2..so kalu ok...terimalah pilihan parents...

actually rina...saya pun penah break off...teruk gak ler...
http://mapoa-na.blog.friendster.com/2007/11/april-snowapril-tears/

sedih x??hehhe
but later on (lame gak ler about 2years)... i meet someone else..just within 5 months we get engage and plan to get married soon...

ALieN310 said...

(a) agak berisiko & kalo bernasib baik, jodoh tu akan kekal lama... skrg ni rmai hubungan cintan cintun x kekal lama sbb xde ikatan (ni pendapat aku la)... asalkan org tu baik, hormat kte & plg penting beriman (bonus la tu)... so ditakdirkan kte ketemu jodoh dgn org yg br kte knal & bercinta lps tu, mgkn lg baik...

(b) sgt2 blh diterima sbb sah2 dpt restu mak bapak kalo diaorg yg pilih... setiap parent nk terbaik utk anaknya... insyaAllah dgn pilih diaorg, rumahtangga tu akan kekal... amin... tp kalo blh knal2 la dlu dgn pasangan tu... jgn la terus kawen mcm org zaman dolu2 lak... hehe...

(AKU NAK KAWEN!!! TP DGN SAPE???)

riri said...

atiqah - yes we shud have a date nnt;) let me know when u r free.


azliayana - owh rupanya ramai mengalami nasib yang sama. congrats! happy to hear that darl;p


mimi - hah? dah nak kahwin ke? sila-sila. aku doakan jodoh kau cepat sampai. hehe

firdauz83 said...

pd pendapat hamba... mane2 pon bleh.... dah ati suke, yg lain2 2 cume penyebab je kan? heheheh

Anonymous said...

hmmm...
kawen? jodoh? pada pandangan aku yang kerdil nih, tue sumer naseb jer. tak kesahla pilihan org tua atau suke sama suke..naseb...dapat yg elok naseb bek, dapat yg hampeh, tu ujian dr tuhan..kita x bleh nak kata perkahwinan ats pilihan keluarga itu baik dan tak bleh nak kata pilihan sendiri itu juga baik. aku bercerita ats pengalaman yg aku tgk sendiri dlm keluarga aku yg sememgnya masih lagi mengamalkan kawen yang di atur..kakak aku merana sbb laki dia suke buat hal, minum arak, kawen sampai 3..etc, bile kakak aku ngadu apa yg dorg bleh ckp cume sabar sbbnya tu pilihan dorg gak...yg kesiannya kakak aku sendri sudahnye kakak aku mkn ati..itu pilihan keluarga. pilihan sendiri pun tak kurgnya jgk...so, secara kesimpulannya jodoh ni adalah nasib. dapt yang baik maka bahagialah perkahwinan itu..perempuan yg baik utk lelaki yg baik kan? dan begitulah sebaliknya

riri said...

pakcik - kau memang dasar ..... haha! mana boleh main rembat jek. hehe


Anonymous - hurmm betul tu. tapi citer kau ni macam dalam drama pulak rasa. tak sangka dlm realiti masih ada lagi kan. aku tumpang sedih dengan nasib akak kau tu. tapi harapnya dia tabah. semua ujian tuhan. semua ditentukan Dia....

aainaa said...

erm..saje je nk comment..hehe..cm tertarik about this topic..
a) berkahwin dgn org yg br kte knl..erm...sound ok but tp nnt kte br knl org tu n kte xtau org tu ok ke x..kte xtau perangai sebnr2 dye n kte xtau nape dye suke kt kte.maybe ok if kte kawin dgn org br kte knl sbb org akn kate marriage tu xkn rase boring sgt ye r sbb kte br knl n kte nk wt mcm2 same2.if kte dh bercnta lame2 br kawen nnt cm dh xda meriah tyme kawen sbb kte dh tau smua ttg psgn kte. but then if kte kawen dgn org kte br knl, erm..tkot nnt last2 dye pns brn, xpon kte xtau cmne kehidupan sbnr dye n dye xseperti yg kte mahukan sbnr..dh ssh nnt last2 divorce..erm..but then da jugak yg br knl tp bahagia if kte bertuah dpt org yg baek la...tp smuanye terpulang pade diri sendri nk plih cmne..maybe kdg2 da org suke n dye rase org yg dye br knl tu jodoh dye..erm...think of it...

b) pilihan ibu bapa..erm..sumtymes org kate plhn ibu bapa ni yg terbaik sbb our parents of cuz will find someone yg terbaek for their children but then maybe calon yg parents crkn tu dye wt baek dpn parents kte je tp sbnrnye xla baek pon..so nnt ble kte kawen br kte tau dye cmne n last2 xjd pe..so tkot plak nnt kte slhkn parents kte sbb mereka yg cr jodoh..
tp da je yg baek jugak..sbb slalunye mmg pilihan ibubapa la yg terbaek...terpulang kpd diri sndiri kte nk cmne..da org yg bleh bkk ati dye tuk mencintai org yg dye xpnh knl..but then ade org yg hanya bleh menerima org yg dye sndri suke.at last..everythng just depends in our heart..what we feel n what we take as our choice is the best eventhough what other people said about her/him. coz yg nk kawen is us not them...but then think carefully before take the risk..:)