RSC

Monday, March 16, 2009

MATRIKULASI

Part 1


Semalam masa lepak dengan Nad & Dedey kitorang ada cerita pasal student life. So ada lah terkeluar cerita masa rina di zaman matrikulasi. Tiba-tiba rasa nak share cerita ni.


Sepanjang hidup, Rina tak pernah duduk asrama. Kenapa, entah. Mungkin masa sekolah dulu nak main-main je. Lepas tu masuk matrikulasi tu macam satu kejutan. Matrik saya terletak di KEDAH. Pernah dengar Kuala Nerang? tak pernah? okay, memang tak famous, sangat jauh. Naik bas 1 jam dari Alor Star. Sempat tidur dalam bas walaupun bas bergerak goyang-goyang gara-gara bas yang dah uzur dan jalan yang tak begitu rata.


Masa mula-mula masuk cabaran saya adalah HOMESICK. Okay, sebab tak pernah jauh dari rumah. Seminggu menangis. tiap-tiap pagi sebelum pegi kelas keluar awal. Pukul 6.30 dah siap. pukul 7 keluar bilik. Nangis dulu tepi padang. Baru pegi kelas. Tapi taknak bagitau ibu sebab taknak ibu susah hati. Memang nak ketawa bila ingat balik =)


Okay-okay balik pada point asal. Masa kat matrikulasi Rina selesa buat semua sendiri. Tapi Rina tengok ramai yang suka ke kelas dalam group. Pergi mana-mana muka tu jugaklah. Mungkin diorang berpegang pada prinsip setiakawan. cuma kerana Rina tak suka macam tu, orang ingat Rina sombong. haihh, tolong lah faham. Saya tak suka masa saya terikat. Cuma bila dah lama-lama tu Rina ada lah rapat dengan satu group ni. tapi kadang-kadang je dengan diorang. Kalau ada perkara Rina nak buat, Rina tak tunggu diorang dan tak mintak diorang tunggu Rina. Because i want to do it by myself in my own time and i don't want end up feeling guilty for making someone else waiting for me.


Masa kat matrik juga Rina belajar mengenal insan bernama manusia. Kenapa? Masa di matrik biasa la, semua orang belajar gila-gila. Tapi Rina pulak tak biasa dengan study group, stay up malam-malam etc. Kalau buat jugak, confirm tertido. Huhu. Pukul 10 memang masa bersiap untuk tidur. Rina study ikut mood sendiri. Masa tu kawan-kawan satu aras pun kenal-kenal macam tu aje. Sebab Rina adalah penghuni tetap bilik tv. hehe. asyik tengok tv je. Orang lain bertungkus lumus belajar kat bilik pun Rina rilek je, study sambil tengok tv;) Okay cuba bayangkan kat situ takde tempat nak dituju. Takde komputer dalam bilik. So that's the only entertainment!


Rina cuma ada 2-3 orang kawan rapat masa tu. Bukan sebab sombong tapi Rina selesa dengan mereka ni je. Mereka yang tak pura-pura. Satu hari ada sorang kawan bagitau, yang ada kawan-kawan perempuan dia yang tak suka pada Rina. Terkejut jugak. Alasannya Rina terlalu lemah lembut. Kononya buat-buat lemah lembut sebab nak tarik perhatian lelaki. (Im not that desperate okay!) Apa punya alasan entah. Tapi Rina tak peduli pun. Saya cuma menjadi diri sendiri dan tak ingin berpura-pura. Lain lah diorang, depan bukan main baik lagi, rupanya kat belakang enak menganyam ketupat. uhuh.


Bila keluar result exam Rina syukur sangat. Tak payah la bagitau berapa pointer tapi cukup lah kalau Rina kata pointer tu kalau kat Uni termasuk dalam senarai anugerah dekan. Ada jugak cakap-cakap belakang masa tu, mungkin sebab diorang pun tak pernah tengok Rina study. Suka hatilah. Saya tak perlu menunjuk-nunjukkan bila masa saya belajar kan? Mungkin sebab ada dari mereka tu yang dari sekolah berasrama penuh atau MRSM atau mana-mana sekolah yang pandai-pandai lah dan Rina cuma dari sekolah biasa tepi jalan je pulak tu. Tapi sikit pun tak pernah terkesan kat hati apa yang diorang cakap.


Dari situ Rina belajar, bukan semua yang baik depan kita tu adalah kawan. Mungkin masa tu Rina terlalu naif. Tapi zaman matrikulasi banyak mendewasakan saya... Malah antara sahabat baik Rina sampai hari ni pun Rina kenal semasa di matrikulasi.



p/s: To Hajjar, aku sangat rindu nak tengok bulan sama-sama belakang asrama bila kita ada masalah walaupun dah hampir enam tahun saat-saat tu berlalu. (lamanya dah, okay terasa sangat diri dah makin tua. haha)




Love,
Rina Salleh

11 comments:

eyra NadzeyRa said...

agree wif u,,kak riri..ms 2 bru hbs sk0la..bru nk knl dunia..xtau pape sgt..bl da smbung stdy bru nmpk prgai 0rg mcm2..

asna cute said...

Wahhh syokk yea layan citer sis~

NedDy said...

~huhu~ betul2.. tak perlu pretend jd org lain utk dpt kan perhatian. juz be ourself.. kita ada lah kita yg dicipta olehNya.

Ps: nadia pun pernah kena umpat dek kwn2 coz dorg ckp nadia buat2 lemah lembut. ahaks.. skrg dah ganas. ehe.

myra_miracle said...

memang la.. kekadang orang cam tak puas ati je ngan kite. Peduli jek pe org pk. Well, you done so well. congrates even though da lepas lame dah.. neway, skang blaja kat ner? mik corse ape?

ajja said...

ahaks;p
6 years?..sudah tue ghupenye kite..hohoho well,..ak pun rindu sgt99 time tue..ingat tak pak guard sergah kite naik motor?..hahaha klako gile time tue...sweet memory kan?
yup,..we're different but we try very very very well to make it fit very very very well too,.rite dear;)
u noe,dat time sum1 come to me y we getting soo close time to time,she said dat our friendship will not last forever..shame on she..huhu
i really99 our friendship will last 4ever eventhough we got new friends in the future...for me u oredi have place in my heart n my mind..uhuks jiwang;p
well,do take care ur heart n urself k..i'm owez by ur side(termasuk blkang,kiri,kanan,atas,tepi and bawah..hehehe)
luv ya!!xoxo much much;)~

Aku said...

tau lah katna matrik tuh...kuala Nerang tu pedalaman skit kan...

Liquid said...

betul2, dh further study baru incek liquid kenal prangai2 manusia neh.


tp, mmg xsabar nk smbung study blk. miss2. hee =P

boo said...

yeah..matrikulasi mmg sgt besh!!1st experienced duk jauh dr famili n kat situ la baru knal org ni mcm mane kan..
same la kite riri!!ble da duduk bwh satu bumbung..satu bilik air..baru tau perangai masing2..
but matrix mmg besh!!;)

somewhereonlyweknow said...

kesimpulan:
saya tak suke zaman matrik! n x penah rase macam pnah masok matrik walo setawon bertapa d sana. huh!

riri said...

eyra - matrikulasi sangat indah. walaupun ade yg tak indah tp indahkan je;p

neddy - ciannye. mmg ade kot org2 camtukan. sian kte yg mcm tertindas ni. huhu

myra- betul. skng dah keje dah dulu amik qs;)

ajja - i'll call u! sgt rindu

aku- mmg jauhhhhhhh

boo - bestkn matrik? hehe

liquid - all d best!

somewhereonlyweknow - haha. mybe u had a hard time mse matrik

aku kaki LARI said...

ooo..kuala nerang..byk serangge warne ijau yg suke gigit2 time mlm..huhu..sy pon blaja kat situ dlu..tapi pagi2 best..kabus je...hehe